Procedury bezpieczeństwa
Procedury bezpieczeństwa obowiązujące w trakcie epidemii COVID-19 w Szkole Podstawowej nr56 w Gdańsku
Wstęp:
Procedura została opracowana na potrzeby zachowania podwyższonego reżimu sanitarnego nałożonego na placówkę przez odpowiednie organy w czasie pandemii COVID-19; dotyczy nauczycieli , uczniów oraz rodziców dzieci uczęszczających do placówki.
Celem opracowania procedury było zminimalizowanie zagrożenia zakażenia się w placówce wirusem SARS Cov-2 i zachorowania na COVID-19 przez pracowników placówki, rodziców
i dzieci.
Podstawą do opracowania procedury są:
- Kluczowe rozporządzenia – Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej zmieniające rozporządzenie w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach . Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej w sprawie czasowego ograniczenia funkcjonowania jednostek systemu oświaty w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID19(art.30b uop), Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej w sprawie szczególnych rozwiązań w okresie czasowego ograniczenia funkcjonowania jednostek systemu oświaty w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem Covid-19 (art.30c uop)
- Obowiązujące akty prawne i wytyczne GIS,MZ,MEN;
- Statut Szkoły oraz pozostałe dokumenty regulujące jego funkcjonowanie (w tym HACCP), uwzględniające dotychczasowe przepisy;
- wizja lokalna, analiza ryzyka;
- potrzeby związane z formą użytkowania obiektu oraz technologią i specyfiką pracy.
I . Nauczyciele zobowiązani są do:
- Uaktualnienia danych telekomunikacyjnych rodziców/prawnych opiekunów uczniów.
- Ustalenia z rodzicami zakazu przynoszenia przez dzieci z domu zabawek oraz wszelkich dodatkowych przedmiotów.
- Wyjaśnienia dzieciom, jakie zasady bezpieczeństwa obowiązują w szkole oraz w grupie i dlaczego zostały wprowadzone. Będzie to temat pierwszej lekcji wychowawczej.
- Nieorganizowania wyjść poza teren placówki (do odwołania).
- Przystosowania sal lekcyjnych/przestrzeni dla dzieci do wymogów reżimu sanitarnego tak, aby zapewnić warunki do skutecznej dezynfekcji, w tym przede wszystkim usunięcie z sal wszystkich zbędnych i trudnych do dezynfekcji przedmiotów.
- Regularnego wietrzenia sal lekcyjnych, co najmniej raz na godzinę.
- Umieszczenia w sali lekcyjnej plakatu informującego o panujących zasadach.
- Przypominania i egzekwowania niedotykania przez dzieci rękami części twarzy, częstego mycia rąk, szczególnie po skorzystaniu z toalety, przed jedzeniem, itp.
- Przypominania podstawowych zasad higieny – odpowiedniego zasłaniania twarzy podczas kichania i kaszlnięcia.
- Obserwacji stanu zdrowia dzieci.
- Udostępniania przez aplikację Teams materiałów dla uczniów przebywających na kwarantannie.
- Niekorzystania podczas zajęć z materiałów dydaktycznych, które nie są odkażone lub których nie można odkazić.
- Zakrywania ust i nosa (maseczka/przyłbica) podczas kontaktu z uczniem oraz w przestrzeniach wspólnych szkoły (korytarze, szatnia, biblioteka, toalety, sekretariat). W sali, w której prowadzone są zajęcia nauczyciel może zdjąć maseczkę/przyłbicę.
- Odprowadzania do szatni uczniów, z którymi kończy lekcję, jeżeli jest to ostatnia godzina zajęć tej klasy.
- Obowiązki pracownika:
- Każdy pracownik szkoły zobowiązany jest do samoobserwacji i pomiaru temperatury w przypadku pojawienia się niepokojących sygnałów zdrowotnych.
- Pracownik szkoły używa środków ochrony osobistej zgodnych z zaleceniami dyrektora szkoły.
- W przypadku podejrzenia zakażenia koronawirusem SARS CoV-2 lub wystąpienia objawów choroby COVID-19 (duszności, kaszel, gorączka) u siebie lub któregoś z domowników, pracownik pozostaje w domu i zawiadamia o tym fakcie dyrektora szkoły.
- Bezwzględnie przy każdym wejściu/wyjściu z placówki i w trakcie pracy pracownik często odkaża ręce płynem do dezynfekcji rąk wg instrukcji umieszczonej w widocznych miejscach w placówce i myje ręce zgodnie z instrukcją.
- W celu zadbania o jak najlepsze warunki i higienę, wietrzy salę co najmniej raz na godzinę i wykonuje codzienne prace porządkowe, ze szczególnym uwzględnieniem dezynfekowania powierzchni dotykowych: klamek, włączników światła, uchwytów, poręczy krzeseł i powierzchnie płaskich, w tym blatów stołów oraz ciągów komunikacyjnych , sal lekcyjnych i szatni. Środków dezynfekujących w sprayu używają wyłącznie podczas nieobecności dzieci.
II. Uczeń zobowiązany jest do :
- Bezwzględnego przestrzegania podstawowych zasad higieny: częstego mycia rąk, właściwego zasłaniania ust i nosa podczas kichania i kaszlu, unikania dotykania oczu, nosa i ust.
- Zasłaniania ust i nosa maseczką w czasie przebywania w przestrzeni wspólnej szkoły (szatnia, korytarze, biblioteka, toalety, sekretariat. W sali lekcyjnej uczeń nie musi nosić maseczki, zakłada ją wtedy, gdy zbliża się do niego nauczyciel lub inna osoba.
- Posiadania własnych przyborów i podręczników, które w czasie zajęć mogą znajdować się na stoliku szkolnym ucznia, w tornistrze lub we własnej szafce. Uczniowie nie powinni wymieniać się przyborami szkolnymi między sobą.
- Unikania większych skupisk uczniów, zachowania dystansu w czasie pobytu na korytarzu, w toalecie i innych pomieszczeniach wspólnych.
- Po zakończonych lekcjach uczniowie mają obowiązek szybkiego opuszczenia terenu placówki. Zabronione jest gromadzenie się uczniów na terenie wokół szkoły.
- Nieprzestrzeganie procedur oraz umyślne ich łamanie skutkuje karą w postaci 20 punktów ujemnych i natychmiastowym wezwaniem rodziców, którzy zobowiązani są do niezwłocznego odebrania dziecka ze szkoły.
III. Obowiązki rodziców. Rodzice:
- Zapoznają się z procedurami opracowanymi na czas zwiększonego reżimu sanitarnego w warunkach pandemii, które zamieszczone będą m.in. na stronie oraz fb szkoły.
- Przestrzegają wytycznych szkoły dotyczących przyprowadzania i odbioru dzieci. Dbają o to, by przekazanie dziecka pod opiekę nauczyciela przebiegało sprawnie.
- Przekazują dyrektorowi lub wychowawcy istotne informacje o stanie zdrowia dziecka.
- Nie posyłają na zajęcia dziecka, jeżeli w domu przebywa ktoś na kwarantannie lub w izolacji.
- Przyprowadzają do szkoły tylko bezwzględnie zdrowe dziecko – bez objawów chorobowych.
- Nie poruszają się po szkole. Rodzic może wejść do szkoły po uprzednim telefonicznym lub mailowym umówieniu się z pracownikiem szkoły.
- Wyrażają zgodę na pomiar temperatury u dziecka.
- Zapewniają dziecku indywidualną osłonę ust i nosa, ewentualnie rękawiczek.
- Przestrzegają wytycznych dotyczących nieprzynoszenia zabawek i innych niepotrzebnych przedmiotów przez dziecko do szkoły.
- Regularnie przypominają dziecku o podstawowych zasadach higieny m.in. o częstym myciu rąk wodą z mydłem, niepodawaniu ręki na przywitanie, unikaniu częstego dotykania oczu, nosa i ust. Zwracają uwagę na odpowiedni sposób zasłaniania twarzy podczas kichania czy kasłania.
- Są zobowiązani do odbierania telefonów ze szkoły lub wyznaczenia dodatkowej osoby do kontaktu (upoważnionej do nagłego odbioru dziecka). Pisemną informację upoważniającą osobę trzecią do odbioru dziecka przekazują wychowawcy.
- Są zobowiązani do podania aktualnego numeru telefonu.
- Informują dyrektora placówki o fakcie znalezienia się członków ich rodziny lub osób,
z którymi dziecko miało kontakt, na kwarantannie. - W przypadku podwyższonej temperatury (zgodnie z zaleceniami WHO pow. 37.4 st.) lub stwierdzenia u ucznia kaszlu, duszności lub innych objawów infekcji rodzic/opiekun prawny ma obowiązek zabrać dziecko do domu.
- Unikają kontaktów z osobami chorymi lub przebywającymi na kwarantannie. W miarę możliwości przestrzegają ogólnych zasad dystansu społecznego, przede wszystkim wobec osób z grupy podwyższonego ryzyka.
- Zobowiązują się do przestrzegania zaleceń przekazywanych przez pracowników szkoły, rozumiejąc, iż wynikają one z dbałości o zachowanie jak najwyższych standardów higienicznych i bezpieczeństwa dzieci oraz osób przebywających na terenie szkoły.
IV. Żywienie dzieci w warunkach reżimu sanitarnego
- Pracownicy kuchni przestrzegają warunków wymaganych przepisami prawa dotyczącymi żywienia zbiorowego .
- Kucharki podczas przygotowania posiłków utrzymują zwiększony dystans między sobą.
- Utrzymują wysoką higienę mycia i dezynfekcji higieny pracy, opakowań, produktów, sprzętu kuchennego ,naczyń stołowych oraz sztućców.
- Po zakończonej pracy gruntownie dezynfekują powierzchnie, sprzęt i pomieszczenia zaplecza kuchennego.
- Oprócz środków higieny osobistej – fartuchów- bezwzględnie używają gumowych rękawiczek przy przygotowaniu i wydawaniu posiłków .
- Sztućce wydawane są przez obsługę kuchni.
- W celu zapewnienia dystansu na stołówce szkolnej zwiększona ilość przerw obiadowych.
- Obiady jednodaniowe, wydawane uczniowi indywidualnie przez pracownika kuchni z zachowaniem wszelkich procedur bezpieczeństwa.
V. PROCEDURY NA WYPADEK STWIERDZENIA PODEJRZENIA ZAKAŻENIEM KORONAWIRUSEM LUB CHOROBY COVID-19
- Pracownik szkoły, który zauważy objawy infekcji u ucznia (kaszel, duszności, podejrzenie podwyższonej temperatury), telefonicznie informuje o tym fakcie sekretariat szkoły.
- Dyrektor lub pracownik wskazany przez dyrektora bezzwłocznie zawiadamia rodziców o zaistniałej sytuacji.
- Dziecko, u którego obserwuje się objawy infekcji, zostaje bezzwłocznie odizolowane w wyznaczonym pomieszczeniu, pełniącym funkcję izolatki (gabinet pielęgniarki). Odprowadza go tam wyznaczony przez dyrektora i wyposażony w środki ochrony osobistej pracownik lub pielęgniarka szkolna. Osoba ta zostaje z uczniem do czasu przyjazdu rodziców.
- Pracownik, u którego stwierdzono podejrzenie infekcji (kaszel, duszności, podejrzenie podwyższonej temperatury), zgłasza ten fakt dyrektorowi i bezzwłocznie udaje się do wyznaczonego pomieszczenia (gabinetu pielęgniarki).
- W razie potrzeby, dyrektor wyznacza wyposażoną w środki ochrony osobistej osobę, która towarzyszy choremu pracownikowi.
- Dyrektor bezzwłocznie zawiadamia odpowiednie służby, które podejmują dalsze kroki.